Уряд Гройсмана при приватизації зможе «відмивати брудні» гроші та гроші держави-агресора

Уряд Гройсмана при приватизації зможе «відмивати брудні» гроші та гроші держави-агресора

брудні грошіНовий Закон про приватизацію надав можливість купувати наше державне майно України покупцям при участі представників держави-агресора та покупцям, у яких статутний капітал на 50 відсотків створений за рахунок «брудних» грошей, які були одержані злочинним шляхом.


Стаття опублікована на сайті всеукраїнського журналу Корупціонер в Україні.

Брудні гроші

Чиновники Уряду Гройсмана нас запевняли, що не треба лякатися «офшорів» та грошей з цих «офшорів», але чомусь замовчували про гроші з держав, включених FATF до списку держав, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом та щодо юридичних осіб, власниками яких є резидент (громадянин) держави-агресора.

Щодо покупців з офшорних зон принципово нічого не змінилося і у новому Законі також зазначено, що не можуть бути покупцями ті, які зареєстровані в офшорних зонах (цей список визначає КМУ), але чомусь далі додали таку умову-речення: «з непрозорою структурою власності». Варто звернути увагу на те, що цей список КМУ був затверджений ще у 2011 році за підписом М. Азарова. І тоді виникає питання, а якщо покупець є у цьому списку, але розкрив власників на 100%, то це дозволяє йому бути покупцем?

Щодо «брудних» грошей та грошей держави агресора.

До нового Закону діяли норми частини 2 ст. 8, які взагалі забороняли участь у приватизації особам, які були зареєстровані в країнах, включених FATF до списку держав, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом та у державі-агресорі, або особам, які пов’язані з таким особами.

А тепер увага: відповідно до частини 2 статті 8 нового Закону:« Не можуть бути покупцями:

юридичні особи, бенефіціарні власники 10 і більше відсотків акцій (часток) яких є резидент держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором;

юридичні особи, зареєстровані згідно із законодавством держав, включених FAТF до списку держав, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, а також юридичні особи, 50 і більше відсотків статутного капіталу належать прямо або опосередковано таким особам».

Таким чином, «новелою» цього Закону є те, що в Україні дозволяється бути покупцями об’єктів приватизації юридичним особам, у яких представник держави-агресора володіє до 10% статутного капіталу покупця або юридичним особам, у яких до 50 відсотків статутного капіталу належить особам, які зареєстровані у державах, включених FATF до списку держав, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом.

А далі після приватизації існує безліч фінансових та юридичних схем, за допомогою яких співвласники покупців нашого державного майна можуть вже без труднощів збільшити свою долю за рахунок грошей держави-агресора або грошей, отриманих злочинним шляхом. І це буде виконано без проведення фінансового моніторингу особи та вивчення джерел походження його грошей і буде мати вигляд внутрішньогосподарської операції на підприємстві, яке вже стане приватним власником майна в Україні.

Чиновники Уряду Гройсмана

Тепер у «брудних» грошей, точныше у їхніх власників є можливість законно потрапити до України, придбати у власність державне майно та отримати легальні гроші за рахунок доходів від приватизованого виробництва або в наслідок продажу приватизованої української власності. І при цьому треба враховувати, що отримані після приватизації вже як легальні гроші будуть йти з України на закордонні рахунки покупця державного майна .

А якщо задуматися про те, в яких державах ховаються корупційні, злочинні та інші «брудні» гроші, то можна «позаздрити» корупціонерам, хабарникам та злочинцям, бо вони частину з цих грошей зможуть законно використати на приватизацію в Україні та через деякий час повернуть їх на закордонні рахунки вже «чистенькими» та абсолютно легальними.

Таким чином Уряд Гройсмана та Верховна Рада України дали зелене світло грошам держави-агресора та «брудним» грошам на участь у приватизації державного майна України та відкрили можливість їх власникам законно набувати у власнысть майно та підприємства в Україні. Отже громадяни України – готуймося до приходу в нашу країну грошей від хабарників, корупціонерів та злочинців. Ось такі у нас «реформатори» та ось такі у нас «реформи».

Качур Д. М. , член Громадської ради при ФДМУ , експерт з питань приватизації

Додаткові коментарі Ви можете подивитись на сайті всеукраїнського журналу Корупціонер в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.