Що покращить аудит діяльності ФДМУ?

Що покращить аудит діяльності ФДМУ?

В. Трубаров

Треба всім зрозуміти – Конституцією нам надано право участі в управлінні державними справами (ст. 38) та право на контроль діяльності органів влади.

ФДМУ провалив бюджет 2018

У своїй статті «Завдяки «сумлінній праці» ФДМУ під керівництвом В. Трубарова бюджет у 2018 році недоотримав 21 млрд. грн від приватизації» я розповів, як ФДМУ не виконав вимоги закону щодо плану надходжень до Бюджету від приватизації у 2018 році.

Нагадаю, що згідно із Законом України від 07 грудня 2017 року № 2246-VIII «Про Державний бюджет України на 2018 рік» сума надходжень від приватизації державного майна була встановлена у розмірі  21,3 млрд грн.

Відповідно до Закону України від 06 грудня 2018 року № 2648-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» завдання було зменшено з 21,3 млрд грн. до 18,8 млрд грн.

Протягом 2018 року від приватизації державного майна надійшло 275,45 млн грн. та перераховано до державного бюджету 268,65 млн грн.

 Таким чином, у 2018 році ФДМУ виконав план надходжень від приватизації на 1,29 % і тому бюджет недоотримав майже 21 млрд. грн від приватизації (від початкового плану надходжень до бюджету від приватизації), в свою чергу, Мінфін змушений був для покриття дефіциту бюджету (у тому числі по недоотриманню 21 млрд. грн від приватизації) розмістити (продати) у грудні 2018 року ОВДП (облігації внутрішнього державної позики) під 20,5% річних.

Рахункова палата попереджала…

І ця ганебна ситуація з виконанням плану приватизації сталася незважаючи на те, що Рахункова палата про це попереджала ще у вересні 2018 року у п. 4.3 висновків Рахункової палати щодо проекту Закону України «Про державний бюджет України на 2019 рік» – невиконання запланованих обсягів надходжень від приватизації державного майна зумовить ризики зростання обсягу державних запозичень, здійснених з метою заміщення ненадходжень коштів від приватизації, і, як наслідок, державного боргу і видатків на його обслуговування, шкода інтересам держави є очевидною.

І хто за це поніс відповідальність ?

Але нашим можновладцям з КМУ та народним депутатам, мабуть, не має часу читати ці висновки Рахункової палати. Особливо  дивує бездіяльність у питанні приватизації народного депутата І. Лапіна, який керує Спеціальною контрольною комісією ВРУ з питань приватизації.

Держава замість отримання 21 млрд. грн. залізла на цю суму в борги і всім можновладцям (Депутатам, Президенту та Прем’єр-міністру) як вбачається було байдуже або все влаштовувало.

Але питання щодо відповідальності посадових осіб ФДМУ, окрім можновладців, може поставити громадянин України, тому що в діях виконуючого обов’язки Голови Фонду державного майна України Трубарова В.М. та заступника Голови Герца В.М. наявні ознаки кримінального правопорушення передбаченого статтею 364 Кримінального кодексу України.

Наш громадянський обов’язок

З цього приводу 01 квітня 2019 року я звернувся до Державного бюро розслідувань (ДБР) з заявою про вчинення кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 367 КК України.

Ось мої заяви, які мали позитивний результат:

Заява до ДБР лист1
Заява до ДБР лист2
Заява до ДБР лист3

У своїй заяві я прохав та відповідно до ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години надати заявнику витяг з цього реєстру.

Отримавши поштове повідомлення про вручення ДБР моєї заяви та не отримавши витягу з реєстру я подав Скаргу до Шевченківського районного суду м. Києва на бездіяльність ДБР стосовно моєї заяви.

Скарга лист1
Скарга лист2
Скарга лист3

Сьогодні, 20 травня 2019 року, слідчий суддя Солободянюк П.Л. розглянув мою скаргу та, незважаючи на заперечення представника ДБР, ухвалив своє рішення по справі № 761/16805/19, в якому визнав, що моя вимога ґрунтується на нормах закону та зобов’язав уповноважену особу ДБР внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення за заявою Качура Д.М.

Ухвала лист1
Ухвала лист2

І ость тепер слідчі ДБР будуть встановлювати наявність провини, а саме наявності службової недбалості, у посадових осіб ФДМУ по заподіянню шкоди Державі у вигляді невиконання плану приватизації у сумі 21 млрд. грн., які необхідно було перерахувати до Бюджету держави від приватизації.  

Я сподіваюсь, що слідчі дії з цього питання допоможуть команді Президента В. Зеленського провести аудит з елементами розслідування діяльності посадових осіб ФДМУ та маю велику надію, що цих осіб притягнуть до відповідальності за скоєну шкоду інтересам Держави своєю бездіяльністю.

Контроль діяльності органів влади

Великі досягнення «реформаторів» по проведенню приватизації ми відчуваємо – збільшилися борги у Держави та у нас з вами, але питання про відповідальність встановить слідство та суд.

Тому треба контролювати дії влади, не давати їм можливості порушувати законодавство та права громадян, знати та боротися за свої конституційні права, за прозору приватизацію, за надходження до бюджету, та боротися проти свавілля чиновників.

Чи стане громадянин джерелом влади залежить від кожного з нас Саме сьогодні про це наголосив Президент В. Зеленський – розвиток Держави залежить від кожного громадянина, від його діяльності та небайдужості.

Стаття також опублікована на сайтах всеукраїнського журналу Корупціонер в Україні та інформаційного агентства Активні громадяни.

Блог автора – постійна ссилка на статтю
Качур Д. М. , член Громадської ради при ФДМУ , експерт з питань приватизації



2 Replies to “Що покращить аудит діяльності ФДМУ?”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.